faq

Vaak Gestelde Vragen

recoveriX is een revalidatiesysteem dat speciaal ontwikkeld is voor patiënten met neurologische gebreken. Patiënten die een beroerte, een traumatisch hersenletsel of een ander hersenletsel hebben gehad, kunnen de therapie doen. Verder kunnen patiënten met hemiplegie, bewegingsstoornissen als gevolg van hersenletsel, pijn, spasticiteit of Multiple Sclerose baat hebben bij de therapie.

recoveriX kan gebruikt worden voor de revalidatie van beroertes in de acute, subacute en chronische stadia, zoals verschillende patiëntengevallen hebben aangetoond. Onze wetenschappelijke studie heeft aangetoond dat recoveriX therapie zelfs 10, 20, 30,… jaar na het optreden van de beroerte of neurologische aandoening nog doeltreffend is.

Ja. Eigenlijk combineert recoveriX 3 standaard therapieën in één behandeling:

  • functionele elektrische stimulatie,
  • motor imagerie en
  • spiegelneurontherapie.

Aanvullende fysiotherapie kan gunstig zijn voor de patiënt.

Het korte antwoord is ja, omdat verdere verbeteringen van de motorische functie nog steeds mogelijk zijn, vooral als u goed heeft gereageerd op het eerste blok van de recoveriX-behandeling. Zoals altijd hebben we de gegevens om deze conclusie te staven, dus laten we ernaar kijken.

Achttien CVA-patiënten namen deel aan ten minste één RecoveryiX-behandelingsblok, voordat ze begonnen met hun recoveriX-behandelingsblok voor de onderste ledematen (d.w.z. voettherapie). Tijdens hun vorige behandelingsblok verbeterden ze aanzienlijk met gemiddeld 4,8 punten in de motorische functie van de bovenste ledematen. Vervolgens namen deze 18 patiënten met een beroerte deel aan het recoveriX-behandelingsblok voor de onderste ledematen en zagen we significante verbeteringen op de volgende klinische schalen:

  • Barthel-index
  • Hogere en lagere Fugl-Meyer-beoordeling
  • Gemodificeerde Ashworth-schaal van het enkelgewricht
  • Bewegingsbereik van het enkel- en kniegewricht
  • Manuele spiertest van knie en enkel
  • Timed Up and Go-test
  • 10 meter looptest

Als we de loopsnelheid, die wordt bepaald met de 10-meter looptest, beter bekijken, zien we een verbetering van gemiddeld 0,14 m/s. Met andere woorden, de patiënten konden 0,5 km/u sneller lopen na hun recoveriX-behandelingsblok voor de onderste ledematen.

Een blok recoveriX bevat 25 therapieën en elke therapiesessie duurt ongeveer 1 uur. Wij bevelen 3 therapiesessies per week aan, maar patiënten kunnen tot 2 behandelingen per dag krijgen met een pauze ertussen. Dit is vooral nuttig om de vermoeiende reistijd te verkorten.

Patiënten kunnen de hand- en voetmotorische beeldspraak thuis uitvoeren om de sensorimotorische cortex te activeren. Het is belangrijk dat de patiënten verschillende taken uitvoeren om de hersenen bezig te houden. Als patiënten steeds aan dezelfde beweging denken, is het trainingseffect van de hersenen geringer. Wij raden aan om zich afwisselend bewegingen voor te stellen, bijvoorbeeld een linkerhandbeweging, dan een rechterhandbeweging en dan een voetbeweging.

De sleutel van recoveriX is de training van de hersenen. Maar, het is ook belangrijk dat de patiënten thuis wat lichamelijke oefeningen doen om de spieren te trainen, vooral de aangedane ledematen. recoveriX therapie kan de spasticiteit in de benen drastisch verminderen, maar dit gaat ook gepaard met meer spierkracht om te lopen.

Gewoonlijk lopen de patiënten na de eerste paar sessies van de recoveriX therapie wat langzamer, omdat de spasticiteit vermindert en het stijve been beter buigt. Met lichaamsbeweging en recoveriXtraining verbeteren de spierkracht en de spiercontrole. Na de 25e therapiesessie kunnen de patiënten veel sneller opstaan en lopen dan voorheen.

Het is aan te bevelen om de recoveriX therapie uit te voeren gedurende een volledige kuur van 25 therapiesessies, met 3 sessies per week, die elk ongeveer 1 uur duren. Natuurlijk is het ook mogelijk om aan andere therapieën of revalidatieprogramma’s deel te nemen. Wij weten dat patiënten waarschijnlijk meer zullen verbeteren, naarmate hij/zij meer therapie krijgt.

De elektrische spierstimulatie doet geen pijn en het is volkomen veilig. Het enige dat patiënten melden is een licht gekriebel in de spieren.

De patiënten hebben geen aparte therapiesessie nodig voor de instructie – zij kunnen onmiddellijk met de therapie beginnen. De patiënten hoeven alleen de algemene procedure en de eenvoudige instructies voor de therapiesessie te leren vóór de eerste sessie. De eerste sessie maakt al deel uit van de therapie.

De recoveriX behandeling kan ook gebruikt worden voor patiënten met epilepsie, maar de uiteindelijke beslissing wordt door uw huisarts genomen.

Een belangrijke stoornis in de taal, cognitie en/of aandacht (zoals afasie van Wernicke of dementie), die de patiënt verhindert de taken te begrijpen en/of uit te voeren, is een uitsluitingscriterium.

Ja dat is er! De effectiviteit van recovery bij patiënten met een beroerte werd aangetoond in een groepsstudie onder 52 patiënten. De 51 patiënten die de behandeling hadden afgerond, vertoonden zeer significante verbeteringen in de motorische functie en spasticiteit van de bovenste ledematen. Bovendien laten patiënten die trainen met recoveryX voor hun onderste ledematen significante verbeteringen zien in loop- en loopsnelheid, balans en coördinatie tijdens het lopen en het bewegingsbereik van de enkel. Belangrijker nog is dat recoveryX tijdens het certificeringsproces van medische producten werd vergeleken met veel onafhankelijke onderzoeken en controlegroepen. Als medisch product moet de effectiviteit van recoveryX elk jaar worden bijgewerkt door een aangemelde instantie om er zeker van te zijn dat het effectief en veilig is voor patiënten.

Resultaten van het beroerteonderzoek

Bovendien werd de werkzaamheid van recoveryX aangetoond bij een groep van 25 mensen die lijden aan Multiple Sclerose. Na 30 therapiesessies met recoveryX te hebben getraind, verbeterden de patiënten aanzienlijk in hun 6MWT-prestaties. Concreet konden ze na de behandeling 39,4 meter verder lopen in vergelijking met daarvoor.

MS-onderzoeksresultaten